ZpTown: КУТЯ
Меню сайта


Рецепты блюд
Борщі [27]
Вареники [20]
Вироби із бисквітного тіста [13]
Вироби з дріжджового тіста [30]
Виробі з заварного тіста [9]
Галушки [12]
Гарячі рибні страви [24]
Заготівля грибів [7]
Заготівля м'яса [41]
Заготівля риби [12]
Закуски і страви з овочів [70]
Закуски і холодні страви з риби [18]
Із здобного і пісочного тіста [66]
Капусняки [5]
Консервування [108]
Ковбаси [9]
Мед, пиво, квас [27]
Настойки і наливки [42]
Інші напої [20]
Млинці і млинчики [28]
Молочні та борошняни закуски [5]
Підливи до страв [34]
Прянощі [53]
Солодкі консерви [79]
Страви з яловичини [80]
Страви з свинини [50]
Страви з баранини [19]
Страви з телятини [11]
Страви з кролятини [9]
Страви з птиці [29]
Страви з картоплі [35]
Страви з помідорів [8]
Страви з капусти [20]
Страви з баклажанів [6]
Страви з моркви [8]
Страви з кабачків [9]
Страви з перцю [6]
Страви із спаржі [3]
Страви з зелених бобових овочів [6]
Страви з шпинату [4]
Страви з гарбузів [6]
Страви із свіжої кукурудзи [2]
Страви з консервованих овочів [11]
Страви з грибів [16]
Страви з крупів [17]
Страви з бобових [7]
Страви з борошна [23]
Сушіння плодів [3]
Страви з сиру і яєць [57]
Солодкі страви [94]
Юшки [31]


Форма входа







Наш опрос
Каким вы видите устройство Украины?
Всего ответов: 80


Кулинарный рецепт


Приветствую Вас, Гость · RSS 22.07.2014, 18:25
Главная » Кулинарные рецепты » Українська кухня » Солодкі страви [ Добавить кулинарный рецепт ]
Поиск

КУТЯ
10.11.2008, 22:08

КУТЯ

Кутя — головна ознака різдвяного столу. Ті варили врочисто, і до цього готувалися заздалегідь: у ступці товкли дорідну пшеницю, у макітрі терли мак, вносили мед, лущили горіхи, перебирали родзинки. Куті готували багато (цілу велику макітру), щоб вистачило на три дні свят.

На лаву під образами клали жмут сіна, одягали рукавиці, брали горщик з кутею, ставили на сіно, примовляючи при цьому: «Іде кутя до покутя, кво, кво, кво».

Перед тим, як ставити кутю на стіл, хазяїн виносив кутю надвір і кликав: «Морозе, морозе, іди до нас кутю їсти». Кутею закінчували вечерю і вже більше не пили води, щоб влітку під час жнив не хотілося пити.

Гарну, добірну й чисту пшеницю висушити в теплій печі чи духовці. Коли пшениця просохне, скропити її водою, висипати у торбинку, зав'язати й бити її зверху макогоном, аж поки стане лущитися шкірочка. Можна варити пшеницю в природному стані, але вона буде довше варитися. Потім пшеницю треба помити, залити водою, залишити на ніч. Варити пшеницю на легкому вогні 3 години, час від часу помішуючи, щоб не пригоріла. Пшеницю, яка загусає, під час варіння можна доливати водою. Мак ошпарте двічі-тричі водою, а тоді розітріть у макітрі до білого. Мед або цукор закип'ятіть з водою чи розчиніть в узварі. Зварену пшеницю заправте маком, розчиненим медом або цукром, січеними горіхами та родзинками. Не треба одразу заправляти всю пшеницю, бо незаправлена вона довше стоїть. Варену пшеницю і заправу зберігайте в холодному місці до наступного дня.

На 2 склянки пшениці — 8 склянок води, 1 склянку меду, жменю родзинок, 1/2 склянки подрібнених горіхів, 1 склянку маку.








кутя, рецепт

Copyright © 2009
Все права защищены. При любом использовании материала ссылка на сайт ZpTown обязательна

Категория: Солодкі страви
Кулинарные рецепты: Українська кухня

Українська кухня -> Солодкі страви



Важный совет:
Чтобы рыба не деформировалась при жарке, на ней следует сделать небольшие надрезы.

Таблица сопоставления веса некоторых продуктов с объёмом






Новости СМИ
Погода, Новости, загрузка...